Mandalaens skabelsesmønster går igen overalt i naturen

 
 
  Forside

  Mandala grundkursus


  Mandala & terapi

  Mandala & spiritualitet

  Mandala & natur
 
  Broder en mandala
 
  Galleri Indien

  Galleri Australien

  Mit personlige galleri

  Kontakt
  


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  KVINDERNES KUNST I SYDINDIEN

På en ferie i Indien fik jeg rig lejlighed til at studere kvindernes kunst, som hedder Kolam –mønstre, i den Sydindiske delstat Tamil Nadu.

Hver morgen ved solopgang tegner de et Kolam - mønster på jorden udenfor husets indgangsdør. Ofte tegner de også figurer på trappen og gulvet inde i huset. Om aftenen ved solnedgang vasker de mønstret væk og tegner et nyt. Pigerne i en familie begynder tidligt at øve sig i at tegne Kolam – mønstre.

 

 
tryk for større billeder
 

RITUEL BILLEDKUNST

Kolam – mønstrene er et ritual, som hører til en gren af Hinduismen og mønstret er en tegnet bøn for at velsigne familien der bor i huset.

     

tryk for større billeder

Kolam – mønstrene er mange hundrede år gamle og oprindelsen til denne rituelle billedkunst er uklar, men Kolam – ritualet er stadig levende. Drivkraften for kvinderne ser ud til at være glæden over at tegne de dynamiske mønstre og det er en udbredt opfattelse at man bliver klar i hovedet af at tegne Kolam –mønstre. Der er utallige Kolam – mønstre med uendelig mange variationer, muligheder og ingen tegner den samme figur to dage i træk. I almindelighed vælger kvinderne et mønster der passer til deres sindstilstand. Det siges at ordet Kolam betyder stemning og at mønstrene udtrykker hvilket humør en familie er i. Det er sandsynligt at Kolam – figurerne og de tantriske diagrammer udspringer af den samme tradition.

     

tryk for større billeder

ARKETYPER
 

Spørgsmålet om hvor mønstrene kommer fra kan besvares med at de kommer fra verdens usynlige indre ( arketyper som er en del af det kollektive ubevidste ifølge Jung ). Ud fra dette synspunkt er det naturligt at se mønstrene som billede på altings sammenhæng. Mønstrene bliver en ordløs meddelelse om livets mysterium. Kolam - mønstrene symboliserer ved deres sammenvævning af linier og punkter de grundlæggende strukturer i livets mønster og er samtidig en del af et rituelt livsmønster.

 tryk for større billede

Den rituelle rytme afspejles i naturens og i universets cykliske bevægelse, nogen ritualer gentages dagligt eller ugentligt, andre ved nymåne eller fuldmåne, andre igen udføres i forbindelse med sjældne begivenheder på stjernehimlen og vender derfor kun tilbage med mange års mellemrum.

LYD SKABER BILLEDER

” I begyndelsen var ordet”, står der i Johannes evangeliet og Johannes fortæller at uden ordet, som var gud, ” blev end ikke en ting til af det, som er. ”
Også i Hinduismen forestiller man sig et ord som årsag til verdens og tingenes tilblivelse. Ordet er det hellige ord OM, som er beslægtet med det kristne Amen. OM betragtes som en slags kosmisk vibration, der ligger som grundstruktur under og indeni alle livets og verdens fremtrædelsesformer. Lyden symboliseres blandt andet ved en cirkel med en prik i centrum og dette symbol er samtidig Kolam - figurernes grundform. Den indgår som grundformen i mange typer Kolam - mønstre. Ved rituelle begivenheder placeres olielampen i cirklens centrum.

Ved for eksempel at sige ordet OM i en mikrofon kan man overføre vibrationen til et ascilloskops katoderørsskærm og hvis stemmen er harmonisk sætter den svingninger i gang som viser lissajaus - figurer. Disse figurer har en påfaldende lighed med Kolam – mønstre. De mest elementære lissajaus – figurer er faktisk identiske med den mest udbredte Kolam – figur, som kaldes for Brahma knuden.

     


tryk for større billeder

Hør og se den smukke musikvideo her med mantrasang, som skaber mandalaer, med Deva Premal & Miten.

KOLAM FIGURERNE

Kolam - figurerne tegnes med hvidt stenpulver eller rismel. Kun nogle enkelte er farvede og de kan været tegnet med henna pulver og gurkemeje. Kvinderne holder pulveret i en lille skål i den ene hånd og med den anden hånd afsætter hun et net af punkter eller streger, som Kolam - mønstrene konstrueres over. Både punkter og streger bliver lavet ved at hun skubber små drys pulver ud fra håndens hulning. Nogen kvinder kan lave dobbeltstreger ved at lade pulver løbe ud mellem to fingre i den lukkede hånd.

     

tryk for større billeder

HINDUISTISK TEMPEL

Jeg var så heldig at komme ind i et Hinduistisk Tempel i Kanyakumari, som ligger på Indiens sydspids. I templet var der tegnet Kolam – mønstre på gulve og vægge og i indgangs partiet var der store flotte mandalaer i loftet.

     

tryk for større billederKursisternes galleriBrahmaknude
tryk på billedet for større foto


www.elsalyngoe.com